للمسيحيين صيامى و للسحور
طريقة عمل فول بالطماطم المصري
المقادير:
5 أكواب من الفول المدمس
4 حبات طماطم متوسطة مقطعة
ليمونة كبيرة "حامض"
نصف فنجان قهوة زيت
ربع ملعقة طعام ثوم مفروم
نصف ملعقة طعام كمون
شطة "حسب الرغبه"
ملح "حسب الرغبه"
3 ملاعق كبيرة طحينة سادة "مطحون السمسم"
الطريقة:
- يوضع الزيت فى الطاسة ثم يضاف إليه الثوم ويوضع على النار مع التقليب حتى يتغير لون الثوم.
- يضاف الكمون والملح (والشطة) ويقلب مع الثوم حتى يختلطوا جيدا.
- تضاف قطع الطماطم مع التقليب حتى تذبل.
- يضاف الفول ويقلب جيدا مع الخليط ويترك قليلا على النار الهادية.
- يضاف الطحينة وعصير الليمونة ويقلب الجميع جيدا.
- يقدم ساخن مع الخبز الأسمر و حاذر أثناء الأكل من أن تأكل أصابعك وبألف هنا وشفا.
نييجى بقى للكلام المهم
الكبدة
احب اقول لكم
انى بعمل صنفين كبدة من كيلو الكبدة
قلتيللى لية
لانى باخد الطروف داير ما يدور
اعملها كبدة اسكندرانى
الصافى من الكبدة اعملة مقلى روعة
طبعا حرام اكل الدم
لكن الكبدة يادوب تشم النار
وتقلب على الوجة الاخر لتحتفظ بعصارتها
اروع كبده الكبد الضانى
1 كيلو كبدة خروف ( ضاني )
2 ثمرة بصل كبير مفروم ملح و فلفل و بهارات و ليمون
3 ملعقة كبيرة سمن
2ملعقة كبيرة خل
3فص ثوم مفروم
افرمي البصل و الثوم جيدا جدا و يضاف اليهم التوابل و الخل ضعي الكبدة في الخليط السابق و تترك نصف ساعة الي ساعة
ثم في مقلاة علي النار سخني السمنة و تشوح الكبدة حتي تمام النضج حوالي10- 20 دقيقة
تقدم ساخنة مع ارز ابيض و يسكب الصوص علي الارز
------------------------
- تبلّي الكبدة بالثوم و البهارات و الخل و الملح ، و دعيها ساعة في التتبيلة .
- نضع زيت على النار حتى يسخن ثم نسقط فيه الثوم المدقوق ونقلبه ثم نضع الكبدة ونقلب و ستظهر فوراً الرائحة الطيبة ، ونخفض الحرارة بعد أن يتغير لون الكبدة و نضيف حلقات الفلفل الأخضر ليكمل نضجه مع الكبدة و لا نغطيها و نتركها ربع ساعة و لا داعي لإضافة الماء .
- قدميها ساخنة مع الخبز و سلطة الطحينة و السلطة الخضراء والبطاطس المحمرة .
============
جديد : كبدة الشارع
المقادير
نصف كيلو كبدة شرايح رفيعة كالشاورما
فلفل رومى مقطع عصيان
فلفل حامى مقطع دوائر
2 ملعقةصغيرة ثوم
ليمونة
ملعقة ملح - نصف ملعقة فلفل - نصف ملعقة كارى- ملعقة كبيرة كمون - نصف ملعقة كزبرةناشفة
ملعقتين خل
قطعة صغيرة ليه خروف تدوب فى الزيت والزبدة
الطريقة
- الكبدة لا تغسل
- انزل خلطة التوابل والثوم والفلفل ( ملقة ثوم واحدة والباقى للزيت )
- نقلب بالراحة نتركها نصف ساعة بالثلاجة
- زيت + ملعقة كبيرة زبدة + قطعة صغيرة لية
- الخلطة السابقة انزل بيها فى الزيت والزبدة لتاخد ريحة الخلطة
ملعقةصغيرة ثوم
ليمونة
ملعقة ملح - نصف ملعقة فلفل - نصف ملعقة كارى- ملعقة كبيرة كمون - نصف ملعقة كزبرةناشفة
ملعقتين خل كبار
- على نار عالية انزل بالكبدة فى الزيت والثوم بتوابلة
-لا تغطى الكبدة لتحدث صدمة ولا تنزل ميه
- تقليب بسيط على النار
- اخر 5 دقائق اوطى عليها واسيبها بلا تقليب
3 ملاعق كبيرة من السمنه او الزيت النباتي
كوبان من الأرز
2كوب ماء وقيراط من الماء
ملعقة كبيرة من الملح
فلفل اسود
الطريقة
- بغسل الارز فى مصفاة حتى يصبح ماء الغسل صافياً
- نسخن السمنة او الزيت
- نضع الارز ونقلبة 5 دقائق
-نغلى ال كوبان وربع ماء ونضع علية ملعقة الملح الكبيرة
-نضع الماء المغلى على الارز مع اضافة رشة فلفل اسود
-نقلب حتى يغلى
-نضع شياطة الارز ونهدا النار حتى يستوى الارز حوالى 15 دقيقة
صيامى دة ولا مش صيامى يا متعلمين يا بتوع الزيت والنباتى هههههههههه
طريقه عمل الحلبسه (حمص الشام) تحفه -طريقه سهله وبسيطه جدا
المكونات:-
1/2 كيلو حمص الشام من عند محل البقاله (افضل نوع الضحى وفايز السوهاجى )
حبه 3 طماطم حمراء جدا بس طريه مش ناشفه تقشريها
ليمون
ملح
كمون
شطة
5 فصوص توم كبيره
حبه بصله صغيره
طريقه التحضير:-
جيبى حمص الشام ونقيه واغسليه كويس جدا وانقعيه فى الميه مده طويله يعنى مثلا من بالليل للصبح او من الصبح لبالليل بعد ما اتنقع خلاص كلى واحده وحسيتيها طريه طيب كده تمام
تاخدى بقى الحمص بميه النقع بتاعته تنقليها فى حله اكبر وتزوديها ميه وترفعيها على النار
وبعد ذلك تضربى الطماطم المقشرة فى الخلاط وتضيفيها وتضعى البصلة صحيحة بعد تقشريها وبعدين تتضعى ال 5 فصوص ثوم بدون هرس
عند اتمام السواء ترمى البصلة وفصوص الثوم
وتحطى معلقه الكمون الكبيره كمان وبعدين تسيبيه يغلى على النار حوالى تلت ساعه
وبعدين تحطى فى الكوبيات
والملح والليمون والشطه حسب الرغبه بس لكل فرد فى كوبايته
كفتة الارز على طريقتى روعة
كفتة داود باشا
المقادير
كيلو لحمة مفرومة
علبة سبايسى كامينا للكفتة المشوية ( العلبة كيسان هتستخدمى كيس واحد فقط )
1 كوب ارز يضرب فى مطحنة البهارات ضرب خفيف وليس بودرة
زيت للقلى
الصلصة
2 ثمرة طماطم تقشريها ثم تضعيها فى الخلاط
ربع ملعقة ثو مفرى
ملعقة سمنة
الطريقة
يخلط كيلو اللحم مع الاسبايسى مع ال الارز المفرى
تكورى كور صغيرة قد البلى (لانة ينفش ) او اصابع حسب رغبتك
تقلى الكور فى الزيت حتى اللون الذهبى
ترفع وتترك تبر قليلا
ويمكن تخزينها كور مقلية فى اكياس وتوضع ب ال ديب فريزر لحين استخدامها
توضع فى الصلصة
الصلصة
يسخن السمن
يوضع ربع ملعقة الثوم حتى تصفر
يضاف عصير ثمرتين الطماطم
تترك حتى تغلى لا تسبك جامد
بمجرد ما تغلى غلوتين
ضعى الكفتة الكور المقلية
وطى النار
واتركيها تستوى ( حوالى 10 دقائق )
وبالهنا والشفا
عيد سعيد
ميلك شيك الفراولة
تكفي لـ 4 أشخاص
المقادير
آيس كريم بالفراولة ,2 ملعقة كبيرة
سكر , حسب الرغبة
حليب , لتر
فراولة , كيلو
طريقة التحضير
- تغسل ثمار الفراولة وينزع الجزء الأخضر منها.
- تضرب بالخلاط الكهربائي مع الحليب.
- ثم يضاف الآيس كريم لإعطاء الميلك شيك كثافة أكثر.
- يضاف السكر حسب الرغبة.
- قبل التقديم تزيين الأكواب بشرائح من الفراولة.
حقيقى اروع بكتير من اكل الشوارع
بس محلات الكشرى بتخم
المقادير بتكون (كيس مكرونة اسباجتى يقطع 3 سم مع كيس مكرونة كشرى مع كوب واحد ارز مع ربع كوب عدس بجبة )
تريكات الكشرى
المقادير الطبيعية مش محلات الكشرى
4 اكواب ارز (قد الارز قد الماء )
فرى 3 بصلات متوسطين
1 كوب عدس بجبه
1 كوب مكرون كشرى الصغننه
4 بصلات تقطع حلقات لزينه الوجه
زيت وشطه وملح و فلفل اسود
الطريقه
-نسخن 3 ملاعق زيت
نضع فيها ال 3 بصلات المفريين المتبلين بالملح حتى يصفر
يوضع الارز ليحمر مع البصل
تسخن 4 كوب حتى يغلى ضيف ملح وشطه وفلفل اسود
وضع الماء المغلى على الارز بالبصل
واتركه يستوى
- اسلق كوب العدس بجبه المغسول
يادوب يستوى على نار هاديه بلا تهريه
صفيه من ماء السلق
سخن زيت حمر العدس بجبه حتى يفلفل
يضاف
العدس بجبه المفلفل على وجه الارز
- اسلق المكرونه يادوب تستوى
سخن زيت
فلفل المكرونه فى الزيت واتركها
- البصل الحلقات يرش بملح ودقيق خفيف
يحمر بالزيت ليصبح ذهبيا
لتجميل الوجه
الدقه
المقادير:
8فصوص ثوم
3-4ملاعق ص كمون
3ملاعق ص شطة حمراء ناعمة
2لمونة
2معلقة ص ملح
نصف كوب خل
الطريقة:
نهرس الثوم والكمون والشطة والملح جيدا. ونضعهم فى اناء, ثم نضيف لهم اليمون والخل ونزيدهم بقليل من الماء بحسب الرغبة, ثم نقلبهم على النار..
وفى اثناء تقليبهم نرى اذا احتاج الخليط الى قليل من الملح فنزيده, ثم نتركه حتى بغلى
الاروع
نصف كوب ماء ضعى فية المقادير السابقة واضربيهم بالخلاط وصفى بمصفاة واسعة قليلا عن مصفاة الشاى
ويمكن اضافة ملعقة دقة بودرة من العطار ( عطار ريم بجانب الكنيسة سانت فاتيما )
=
-يضاف اللحم على البقدونس و خلطة الاسبايسى و عصيرالبصل بالطماطم والفلفل الحامى المربعات الصغيرة
- يخلط تحفرى حفرة بالوسط
تضعى الفويل
تضعى ملعقة الزيت
تسخنى الفحمة حتى تتوهج
تضعى الفحمة المتوهجة فى الزيت وتغطى بسرعة
هيطلع بخار ويعطى رائحة المشوى بقوة
- تجهزى ال 6 ارغفة تقسميهم نصفين
تحضرى 12 ورقة فويل لل 12 نصف رغيف حواوشى
ملعقة السمنة نصفها تحت النصف رغيف والنصف الاخر فوقها
تغطى ال12 نصف رغيف
-تسخنى الفرن على 260 درجة
- تضعى ال 12 نصف رغيف المغطى بالفويل
- ياخد بالضبط 45 دقيقة
- بعد 30 دقيقة تفتحى الفويل وتقلبى الحواشى ليقرمش قليلا من الجهتين
بالهنا والشفا
ملحوظة : يمكن حفظ الحواوشى بالفريزر وتسويتة وقتما تشاءى بس الافضل الطازج
اللحم الضانى دسم جدا لكن لة نكهه خاصة فى الشاورما
لكن يخلط اللحم البقرى بقطع لحم ضان او جزء من لية الخروف مع اللحم البقرى
وبالامانة بالامانة طريقة الشاورما دى احلى من شاورما الشارع وانظف
شاورما روعة ياريت تجربوها
انا بفضل لحم بفتيك اقطعة بنفسى شرائح
1سم فى 4 سم (التقطيع المميز للشاورما )
بالعرض لاقطع انسجة اللحم مش مع اتجاة الانسجة
====================
عمل الشاورما شاورما اللحم
(خدعتى بالشاورما اضيف كوب زبادى لبصلتين والتوابل والخل واضربهم بالخلاط واصفيهم مائهم انقع فيه لحم الشاورما ليلة بالثلاجة بيطلع اروع من النقع السريع )
المقادير:
1/2 كيلو لحم قطع اوبفتيك مقدار ماء بصل 3 ملعقة خل كبيرة مقدار ملح وفلفل وبهارات 2(بهارات الشاورما وهي الي حتعطي النكهه الخاصه اعمليها بنفسك وهي :
الطبخ:
(خدعتى بالشاورما اضيف كوب زبادى لبصلتين والتوابل والخل واضربهم بالخلاط واصفيهم وانقع فيه لحم الشاورما ليلة بالثلاجة بيطلع اروع من النقع السريع )
1- يعصر اللحم للتخلص من الخلطة العالقة ويوضع اللحم الشاورما على النار القوية ويقلب حتى نحتفظ بعصارة اللحم فيه و حتى يصبح لونه غامق ثم تقلل النار من تحته.
2- كلما تشرب اللحم ماءه يزاد له نصف كوب ماء حتى يقارب على النضج.
3- عندها يمكنك إضافة الملح والتوابل والفلفل الأخضر.
4- بعد تمام نضجه
عند الاستواء تكوني قد جهزتي فحمة مشتعلة ،اصنعي حفرة بوسط اللحم وضعي ورقة فويل على شكل حفرة بها زيت وضعي فيها الفحمة المشتعله وفوقها القليل من الزيت وغطيها فورا واتركي الغطاء حوالي خمس الى عشر دقائق.
يضاف الطماطم والبقدونس والخضر والبصل المقطع ويقلب مع الشاورما
ملاحظات:
لا يوضع الطماطم والبقدونس قبل انتهاء نضج اللحم لأم الطماطم تخرج ماء وهي على النار وهذا ليس مطلوبا، وأما البقدونس فيفقد رائحته النفاذة.
يستخدم شاورما اللحم في السندوتشات مع الطحينة.
----------
الصوص
2 ملعقة زيت زيتون
1/2 علبة زبادي (يستغنى عنها لو لا تحبوا الطعم الحامض المميز للشاورما السورى )
1 ملعقة كبيرة طحينة
2 ملعقة كبيرة مايونيز
2 ملعقة كبيرة كاتشب
ملح حسب الرغبة و الذوق
تخلط جيدا
نأتي اخيرا لعمل الساندويتش
نضع علي الخبزة لحم الشاورما ثم السلطة ثم الصوص و تلف مبرومة و تغلف بورق الألومنيوم
و تقدم مع البطاطس المحمرة
------------------
للعجينة : --
(خبز التورتيلا)
1 كوب دقيق
رشة ملح
2 ملعقة كبيرة زيت
1/4 ملعقة صغيرة بيكنج بودر
ماء حسب العجن ( من 1/3 الي 1/2 كوب تقريبا)
تعجن جميع المقادير جيدا حتي تحصلي علي عجينة ملساء
ثم تترك لترتاح ربع ساعة
ثم تكور الي كور صغيرة وتفرد بالنشابة علي سطح مرشوش بالدقيق حتي تكون رقيقة ولا يهم ان تكون مستديرة تماما
ثم نضعها علي الصاج علي النار (والنار تكون هادئة)
وتقلب علي الوجه الآخر وتكملي باقي العجينة
هذا المقدار اعطاني 14 خبزة
ملحوظة(تمسح سطح الصاج بعد كل واحدة حتي لا يحترق الخبز
وتغطي لحين الاستخدام حتي لا تجف
منقولة ومجربة
للامانة استخدم العيش اللبنانى بفتحة كل رغيف وش وظهر
ملياش باللت والعجن هههههههههههههه
المقادير
(لو هتستخدمى المعلقة عدد ملاعق المايونيز =عدد ملاعق الزبادى بالضبط )
ثلاث سن ثوم (نصف ملعقة شاى ثوم مطحون )
و ثلاث علب لبن زبادي صغيرة
علبة مايونيز
ضعيهم معا في الخلاط و اخلطيهم و يكون جاهز للتقديم
لو حابة تخنيها ضعى ملعقة نشا مع نصف كوب ماء وضعى النشا والماء على نار حتى تتخن وبعدما تبرد ضيفيها للخليط السابق فى الخلاط
فيه طريقة جديدة للثومية بدون مايونيز
عملتها اليوم روعة جدا
المقادير
بياض 3 بيضة
ربع كوب ماء
ملعقة صغيرة ثوم مفرى
نصف ملعقة صغيرة ملح
ملعقة كبيرة عصير ليمون
نصف كوب زيت نباتى ( انا بستخدم زيت الذرة )
الطريقة
- نضع فى اناء ربع كوب الماء مع بياض البيضة
نار متوسطة
حتى الغليان رغوى
- نضع بالخلاط المزيج السابق
مع ملعقة صغيرة ثوم مفرى
مع نصف ملعقة صغيرة ملح
مع ملعقة كبيرة عصير ليمون
اضربية بالخلاط 30 ثانية
- ثم اثناء الضرب بالخلاط نضيف نصف كوب الزيت
بشويش
حتى ينتهى الكمية ويتجانس خليط الثومية
فيديو من النت يوضح طريقتى
المقادير
1 صدر دجاج فيليه
1 بصل حجم وسط، مبشورة
1 جزر متوسط الحجم، مبشورة
1 رأس خس، كابوتشا، مقطعة قطع متوسطة
3 ملعقة صغيره جبن رومي
3 توست، مقطع مكعبات ومحمص
2 فص ثوم، مفروم
ملح
فلفل أسود
صوص سلطة سيزر توضع قبل التقديم حتى لا يذبل الخس (اعتقد توجد جاهزة بالاسواق لكن المعمولة بالبيت طازجة واروع )
25 جم جبنة بارميزان
فص ثوم مطحون ناعم
نص ملعقه صغيره خردل
ملعقه كبيرة مايونيز
ملعقه زيت زيتون
2ملعقة كبيرة خل احمر
عصير نص ليمونه ورشه ملح وفلفل
طريقة عمل صوص سيزر
- توضع البارميزان مع الثوم مع الملح فى الخلاط لمدة دقيقتين
- يضاف المايونيز والخردل للخليط السابق ويضرب دقيقة بالخلاط
-يضاف الخل وزيت الزيتون و عصير الليمون ويضرب الخليط دقيقيتين اخريتين بالخلاط
طريقة التحضير لسلطة السيزر
1. يُغسل صدر الدجاج بقليل من عصير الليمون ويوضع في قدر علي نار هادئة لتجف ماؤه.
2. يُضاف الى القدر البصل المبشور، الجزر المبشور، الثوم ، الملح والفلفل.
3. يُترك القدر على النار حتي ينضج الدجاج تماما ويتشرب سوائل القدر.
4. يوضع خس الكابوتشا المقطع في وعاء للسلطة.
5. يُقطع الدجاج حسب الرغبة قطع كبيرة او صغيرة ويُضاف فوق خس الكابوتشا.
6. توضع قطع التوست فوق قطع الدجاج ويرش عليها جبن الرومي المبشور.
كيلو جمبري وسط كبير لو عايزة جامبو مافيش مانع يعني
(اهم حاجة انه يكون حاجة محترمة كده مش اللي بيصتادوا بيه ده)
2بصلة كبيرة مقطعة حلقات
طماطم كبيرة مقطعة مكعبات صغييييرة
فلفل رومي كبيرة مقطعة مكعبات صغيييرة
ملعقة صغيرة ثوم مهروس
ملح
فلفل
نصف ملعقة صغيرة كمون
اقل من نصف ملعقة صغيرة زعتر
ورق لورا - 4 حبات حبهان
عصير ليمون
شوية زيت
شوية كرفس مقطع حوالى معلقتين كبار
الطريقة
المفروض انت بتقولي للراجل ينظفلك ضهر الجمبري
زي الشاطرة كده تجيي الجمبري من ظهره و بمقص صغير تقصي القشر من الراس للذيل
(ماتقصيش الذيل طبعا)
و تشرطي شرطة بالسكين بالراحة في مكان االعمود الفقري بتاع الجمبري في لحم الجمبري نفسه
(طبعا هو مالوش عمود فقري بس انا بحاول اوضحلك الصورة)
هتلاقي زي عرق كده هو ده امعاء الجمبري شيلية طبعا
هتلاقي في راس الجمبري مادة كده لونها اصفر او برتقالي
اوووعي تشيليها
بيقولوا عليها البطروخ بتاع الجمبري و هي اللي فيها الفايدة كلها
و تنقعي الجمبري في ماية فيها دقيق و ملح و ليمون
(بس كتري الليمون)
و تسيبيه شوي علشان الزفارة
(10 دقائق مثلا)
انا كده ماقشرتش الجمبري
الصينية ديه بتكون احلي كده
طبعا ممكن تستخدمي المقشر مافيش مشكلة
نحط كل الحاجات الحلوة اللي عملناها في المقادير ديه مع الجمبري في صينية او طاسة كبيرة و نقلب كويس
و نحطها علي البوتاجاز من فوق
(مش محتاج فرن لانه مش بيخد وقت)
ولالالالالالالالالا تغطيها و كل فترة تقلبي
هينزل مايته كلها و بعدين يشربها و كده خلاص نكون خلصنا
التسوية مابتكملش ربع ساعة
ممكن طبعا يتاكل كده من الصينية
انا بعمل معاة ارز سمك (لو حد عاوز طريقة الارز يقول )
ممكن من غير رز خااالص و جنبه سلطات و خلاص
و بالهنا و الشفا
ملحوظة صغننة علي جنب
ممكن لو عايزاه مشوي
يبقي الخلطة ديه ممكن نستخدمها كتتبيلة
تسيبيه فيها نصف ساعة مثلا و بعدين تشوحيه في طاسة علي النار او علي الشواية
لكل زوج من الحمام نحتاج الى
من 1\2 الى 3\4 كوب فريك )
ملعقة صغيرة نعناع ناشف تفركية بمصفاة شاى لينزل بودرة
بصله كبيره
سمن وملح وفلفل اسود
الطريقة :
- حمرى فى السمن بصلة مفرية حتى الاصفرار
- ضعى الفريك ليتفلفل بالبصلة
- ضعى ماء مغلى قد الفريك الا نصف كوب ماء فقط بمعنى تنقصى نصف كوب ماء عن عدد اكواب الفريك واتركية قليلا حتى يبدا فى السواء على نار هادئة مع شياطة كالارز تماما
- افركى ملعقة صغيرة نعناع ناشف بمصفاة الشاى ليطلع بودرة جميلة علية تعطية مذاق لطيف
-يغسل الحمام جيدا وينظف بالملح والفلفل ويترك جانبا وتؤخذ كبد وقوانص الحمام تسلق ويقطع قطع صغيره تضاف للفريك المفلفل
-يدعك الحمام من الداخل بقليل من الملح والفلفل
نضع الحشو ونترك فراغ قليل بالحمام لأن الحشو سيتمدد
-تخيط فتحته من اسفل وكذلك من عند الرقبه
- اغلى الماء والمضاف اليه بصلة متوسطة صحيحه وحبهان (هيل)وضعى الحمام ليسلق
-ثم بعد شويه نهدي النار ونضع حبة مستكة ويترك حوالي ساعة وفي نصف وقت النضج نضع قليل من الملح معه
بعد النضج يرفع طبعا من القدر ويترك ليجف وهذا ضروري جدا
- بضع علية السمن وادخلة فى شواية الفرن ليتحمر او يحمر فى صينية بسمن اكتر على البوتاجاز فوق
-اما بالنسبه للفريك الباقي يحمر مع الملح والفلفل والسمن وحوالي 4 بصلات مفرومين ونسقيهم بشوربة الحمام حتي ينضجوا ويصبحوا كالارز
ونرش الصينيه بالفريك المفلفل ونرص فوقه الحمام المحشو
نرش عليه قليل جدا من الملح والفلفل وننزع منه الخيط بحرص ثم يقدم